D . i z a j n .com

Shutterstock editor

Shutterstock, jedan od najjačih stock photography sajtova, nikad ne miruje. Non stop razvijaju alate koji pomažu i kupcima i prodavcima. Ovog puta izbacili su editor fotografija. 

Ova alatka trenutno najviše može odgovarati blogerima koji žele lako i brzo dodati tekst na fotografiju koju brzo žele objaviti na svom blogu. Shutterstock editor trenutno može ubaciti više tekstualnih polja sa mogućnošću izbora veličine slova, tipa fonta, boje i senke. Takođe nudi i deset filtera koje možete primeniti na samu fotografiju. 

Ništa spektakularno ali vrlo korektno urađeno. Editor će svakako umeti da cene kupci na SS-u koji sada pre kupovine mogu probati kako bi njihov copyright izgledao na raznim fotografijama i na kraju se odlučiti za onu koja im najviše odgovara.

Editor možete posetiti ovde shutterstock.com/design?

Sve pohvale za Shutterstock jer ne stagnira već non stop pravi te male izmene i dodatke kojim obogaćuje svoju uslugu. Shutterstock Labs nudi još nekoliko "pomagala" za kupce. 

Shutterstock LabsProdavci takođe imaju neke svoje alate koji im pomažu da, na primer, što bolje keyword-uju svoje fotografije. 

Editor je još uvek u BETA fazi ali smo sigurni da će neće nestati. Definitivno korisna alatka.

Možete pretražiti bazu i odabrati par fotografija, dodati slogan, tekst, cenu i sajt u editoru, kupiti, platiti i na kraju okačiti na svoj blog, sajt, facebook... I sve to samo pomoću jednog običnog browser-a. Imate legalno nabavljenu fotografiju sa licencom da je koristite koliko želite (ali samo u marketiške svrhe).

Posebno nam se svidela CROP opcija, pomoću koje fotografiju možete prekadrirati. Ono što je zanimljivo je da postoje predefinisane veličine tipa Facebook caver, Twitter header, Instagram post i slično. 

SS editor print screen - crop function

Ostaje da isprobamo da li editor funkcioniše kako treba i na mobilnim telefonima. I ispostavlja se da još uvek nije prilagođen ekranima manjim od bar 980px za komforan rad. Šteta, čini nam se da je korisnost ove alatke mnogo više potrebna na mobilnim telefonima i manjim tabletima. Naravno da dizajneri imaju svoje velike ekrane ali nisu oni jedini kupci, niti su izuzeti iz situacije kad nemate vaš veliki kompjuter :)

 

Oznake: fotografija, stock photography